Een lekker gekruide kip uit de oven, een gemarineerde kipsaté of een klassieke, zacht gestoofde coq-au-vin. Met kip kun je alle kanten uit. Ook in wereldgerechten, zoals een Mexicaanse wrap of Thaise curry. Maar wat bepaalt nou de smaak en de kwaliteit?
‘Bourgondisch Scharrelhoen’ staat voor het diervriendelijk en ambachtelijk fokken van scharrel- en Eko-pluimvee. Dat gebeurt kleinschalig in de weilanden bij Lelystad. De dieren kunnen vrij in en uit de stallen lopen om buiten hun kostje bij elkaar te scharrelen. Elke ochtend wordt speciaal voer uitgestrooid, rijk aan kruiden en granen. Dankzij deze gezonde voeding en een stressvrij leven blijven de dieren fit en vitaal. Dat verzekerd u van een bijzonder stukje vlees met een overheerlijke smaak, zeg maar ouderwets lekker!
De initiatiefnemers zijn Poeliersgroothandel Scheria in Stompwijk en Poeliersbedrijf van der Laan in Purmerend. Zij staan voor een eerlijk product dat met de grootst mogelijke zorg voor milieu en dierenwelzijn is omringd. Dit wordt gecontroleerd door het CPE, de Nederlandse organisatie voor scharrelvlees.
De bio-industrie is de laatste decennia steeds meer voorbij gegaan aan de vleeskwaliteit van ons doorsnee stukje kip. De snelle groei ging bovendien ten koste van de leefomstandigheden en van de kwaliteit. Steeds meer consumenten willen echter weer echt kippenvlees met een ouderwetse smaak.